Euroopan maat ovat täynnä vanhoja, upeita ja historiallisesti erittäin merkittäviä kirkkoja, ja yksistään esimerkiksi Italiassa on kymmenittäin mielenkiintoisia pyhäkköjä. Vaikka elämänmeno on jatkuvasti maallistunut, eikä kirkoilla ole enää lähellekään niin suurta roolia ihmisten elämässä, ovat ne siitä huolimatta yhä nykyäänkin arvostettuja ja suuresti ihailtuja rakennuksia sekä taide- että kulttuurihistoriallisessa mielessä, ja myös erittäin suosittuja nähtävyyksiä, vierailukohteita ja hiljentymispaikkoja. Kirkot ovat myös usein kaikkein vanhimpia säilyneitä rakennuksia, joten ne välittävät nykypäivän ihmisille merkittävää tietoa entisaikojen rakennustekniikoista, estetiikan tajusta, arvomaailmasta ja yhteiskunnasta.
Notre Dame
Suuresta joukosta huolimatta muutama eurooppalainen kirkko nousee kuitenkin jollakin tavalla ylitse muiden, ja yksi niistä on Ranskan pääkaupungissa Pariisissa Seine-joen saarella sijaitseva Notre Dame. Se valmistui viimein lähes 200 vuoden rakentamisen jälkeen vuonna 1345, ja on hyvin tyypillistä varhaisgoottilaista tyyliä edustava katolinen, viisilaivainen katedraali. Notre Damen sijainti valikoitui samalla paikalla aiemmin olleen roomalaisen temppelin mukaan. Kirkko on kärsinyt useaan otteeseen erilaisia vaurioita, ja sitä on myös muista syistä muokattu vuosisatojen kuluessa. Noin sata vuotta rakennustöiden alkamisen jälkeen Notre Dame sai kolme pyöreää ruusukuvioista ikkunaa, jotka ovat tyypillisiä keskiajan goottilaisen rakennustaiteen symboleja. Kirkko on tunnettu myös kulttuurin puolella Victor Hugon romaanista Pariisin Notre-Dame.
Pietarinkirkko
Roomassa Vatikaanivaltiossa kohoava Pietarinkirkko on mahdollisesti koko maailman kuuluisin kirkko. Se valmistui viimein 1600-luvun alussa, oltuaan rakenteilla noin sadan vuoden ajan, ja on maailman suurin uskonnollisessa käyttötarkoituksessa oleva rakennus. Roomalainen perimätieto kertoo apostoli Pietarin tulleen ristiinnaulituksi vuonna 67 paikalla aiemmin sijainneessa keisari Neron sirkuksessa, mikä johti kirkon rakennuspaikan valintaan. Pietarinkirkon suunnitteluryhmä koostuu kertakaikkisen häkellyttävästä osaamisesta, sillä mukana arkkitehtityössä olivat muun muassa sellaiset nimet kuin Raffaello Santi ja Michelangelo Buonarroti. Jälkimmäisen mestarin Pietarinkirkon kattoon maalaamat freskot ovat yksi maailman arvokkaimmista ja ihailluimmista taideaarteista.
Kölnin tuomiokirkko
Yksi tärkeimmistä saksalaisista rakennustaiteen helmistä on Kölnin tuomiokirkko. Se vartioi tyynesti keskellä elämän menoa keskellä nykypäivän Kölniä, ja on suuren kokonsa vuoksi etenkin ensikertalaiselle hätkähdyttävän epätodellinen näky. Goottilaista tyyliä edustava katolinen kirkko valmistui satavuotisten vaiheiden jälkeen nykymuotoonsa vuonna 1880, joten se on moneen muuhun eurooppalaiseen suurkirkkoon verrattuna melko uusi rakennus. Samalla paikalla on kuitenkin sijainnut erilaisia sittemmin purettuja kirkkorakennuksia jo vuodesta 500. Kölniin sijoitettiin 1100-luvulla säilytettäväksi arvokas pyhäinjäännös, joka perimätiedon mukaan sisälsi kolmen itämaan tietäjän luita. Aarteelle haluttiin rakentaa riittävän arvokas säilytyspaikka, ja katedraalin peruskivi muurattiin vuonna 1248. Nykyisessä kirkkorakennuksessa on säästynyt joitakin alkuperäisiä osia kuten pilareita ja ikkunoita. Vuonna 1996 Kölnin katedraali nimettiin Unescon maailmanperintökohteeksi.
Sagrada Familia
Poikkeuksellisen arkkitehtuurinsa vuoksi täysin omassa sarjassaan painii Barcelonan keskustassa sijaitseva roomalaiskatolinen kirkko Sagrada Familia, jonka rakentaminen alkoi jo vuonna 1882 aivan toisen arkkitehdin johdolla, mutta jo vuoden kuluttua tehtävä siirrettiin Antoni Gaudille, joka teki huomattavia muutoksia suunnitelmiin. Erikoinen yksityiskohta on se, että vaikka kirkko on ollut rakenteilla jo 136 vuotta, ja siellä järjestetään päivittäin uskonnollisia tilaisuuksia, on sen rakentaminen edelleen kesken. Art nouveau –tyylinen kirkko, jota pidetään modernin arkkitehtuurin suurimpana saavutuksena, vihittiin juhlallisesti käyttöön vuonna 2010, ja sille myönnettiin samalla basilikan arvonimi.
Sagrada Familia oli tuotteliaan Gaudin suurin intohimo ja tärkein luomus, ja arkkitehti jopa erakoitui keskeneräiseen rakennukseen asumaan viimeisiksi elinvuosikseen. Kuoltuaan vuonna 1926 Antoni Gaudi haudattiin basilikan kryptaan. Sagrada Familia on yksi Barcelonan kaupungin, ja jopa koko Espanjan tärkeimmistä ja suosituimmista turistikohteista.