Kirkko työntekijöineen haluaa olla mukana ihmisen arjessa. Kirkon läsnäolo ihmisen lähellä alkaa kasteesta, käy läpi elämän erilaiset tapahtumat ja päättyy hautaukseen. Tarkastellaanpa näitä jokaisen henkilön elämässään kokemia tilanteita hieman lähemmin.
Kaste on iloinen perhejuhla
Miksi lapsi kastetaan, ja mikä on kasteen merkitys? Kastejuhlassa, eli tutummin ristiäisissä, lapsi saa pyhän kasteen. Kasteen avulla lapsesta tulee uusi jäsen sekä kotiseurakuntaan että maailmanlaajuiseen kirkkoon. Kasteen perusta on Jumanlan pojan Jeesuksen kristityille antama ohje kaste- ja lähetyskäskystä. Ohje perustuu Matteuksen evankeliumiin. Kaste on juhla, jossa kiitetään luojaa ja iloitaan seurakunnan uudesta jäsenestä.
Häät antavat rakkaudelle kehykset
Häät sinetöivät parisuhteen, jossa kaksi henkilöä sanoo toisilleen ”tahdon.”Kirkollinen avioliittoon vihkiminen tarkoittaa, että seurakunnan jäsenet rukoilevat avioparille tai rekisteröidyn suhteen osapuolille jumalan siunausta. Vihkitilaisuus aloitetaan juhlavalla musiikilla, kuten häämarssilla, pariskunnan saapuessa vihkipaikalle. Rukous, papin puhe ja vihittäville esitettävät kysymykset kuuluvat seuraavaksi hääseremoniaan. Hääpari tai parisuhteen osapuolet sitoutuvat pyhään avioliittoon tai rekisteröityyn parisuhteeseen.
Avioliitto tai rekisteröity parisuhde on rakkautta, suukkoja ja sormuksia. Pappi lukee sormusrukouksen ja joko pelkästään vaimon tai molempien puolisoiden sormeen pujotetaan vihkisormus.
Vasemman käden nimettömässä se palvelee pyhän liiton ja yhteyden symbolina. Vihkiseremonia päättyy papin ojentamaan vihkiraamattuun ja päätösmusiikkiin. Pariskunta voi vaihtaa myös keskenään suudelman. Ikimuistettavan, onnellisen hääjuhlan jälkeen palataan vähitellen arkeen, työhön ja harrastuksiin. Jos vaikka onni potkisi veikkauksessa, lähdettäisiin maailman ympäri häämatkalle. Vedonlyönnin tuloksia odotellessa useimpia otteluita voi nykyään seurata osoitteessa Unibet TV FI kätevästi suoratoistona.
Kirkko on mukana monessa niin elämän iloisina kuin surullisinakin hetkinä. Kirkon pyhien toimitusten lisäksi voi esimerkiksi työttömyyden tai sairauksien keskellä pyytää seurakunnan diakoniatyöntekijöiltä keskustelu- tai jopa ruoka-apua. Seurakunta on lähellä, kuuntelee ja auttaa.
Hautaaminen on muistojuhla
Jumala johdattaa väsyneen lepoon, kuten Psalmi 23:2 kauniisti kertoo. Kirkon ammattitaitoisten työntekijöiden tuki ja lohdutus on sureville omaisille ja ystäville tärkeää. Läheinen on mielissä ja ajatuksissa, mutta kuitenkin nukkunut pois, eli lohdutusta tarvitaan. Omaiset eivät aina ymmärrettävästi jaksa järjestää kaikkea, ja silloin seurakunnan työntekijät, kuten pappi ja diakoni voivat olla avuksi hautajaisia suunnitellessa ja niiden toteutuksessa.