Kirkkorakennuksen ulkomuoto ja visuaalisuus ovat erittäin tärkeitä seikkoja, ja arkkitehtuurisiin yksityiskohtiin panostaminen osoittaa arvostusta ja kunnioitusta rakennuksen pyhää käyttötarkoitusta kohtaan. Suomessa on lukuisia kauniita ja suosittuja kirkkoja , joista melkeinpä mikä tahansa ansaitsisi tulla nostetuksi esiin, ja listatuksi maamme suosituimpien kirkkojen joukkoon. Seuraavassa kuitenkin lähemmässä tarkastelussa niistä kolme, jotka ovat keskenään hyvin erilaisia rakennuksia, mutta joissa kaikissa on jotakin hyvin kiehtovaa ja valtavirrasta poikkeavaa.
Temppeliaukion kirkko
Yksi Suomen kuuluisimmista, ja varmasti arkkitehtuuriltaan erikoisimmista kirkoista on Temppeliaukion kirkko, joka valmistui Helsingin Etu-Töölöön vuonna 1969. Suurelta osin maan alle kallioon kaivettu rakennus on todella erikoinen ja vaikuttava jopa koko maailman mittakaavassa, ja se herättääkin erittäin suurta mielenkiintoa turistien keskuudessa. Kirkko on todella suosittu vierailukohde ympäri vuoden. Arkkitehtuuriltaan modernia tyylisuuntaa edustavan kirkon ovat suunnitelleet Timo ja Tuomo Suomalainen. Kivestä rakennetussa pyhätössä on 750 istumapaikkaa, ja kirkollisten toimitusten ohella se toimii säännöllisesti muun muassa erilaisten musiikkitilaisuuksien näyttämönä loistavien akustisten puitteidensa ansiosta.
Kerimäen kirkko
Kerimäen kirkko kantaa ylpeänä useampiakin kärkisijoja, sillä se on paitsi Suomen suurin kirkko, myös koko maailman suurin puukirkko. Vuonna 1847 valmistuneessa kirkkorakennuksessa on vivahteita useammastakin eri tyylisuunnasta, kuten uusgotiikasta ja uusbysanttilaisuudesta, ja tyypiltään se on kaksoisristikirkko. Tämän Savonlinnan kaupungin alueella Kerimäen kylässä sijaitsevan, todella vaikuttavan kirkon suunnittelu ja toteutus olivat oman aikansa ällistyttäviä puurakentamisen taidonnäytteitä, ja vastaava suoritus olisi merkittävä ponnistus vielä tänäkin päivänä. Kirkossa on 3000 istumapaikkaa, ja sen lisäksi vielä 2000 seisomapaikkaa. Tarina kertoo, että idean näin suurikokoisesta kirkosta sai Kerimäen silloinen kirkkoherra Fredrik Neovius, jonka mielestä pyhän huoneen seinien sisään oli kerralla mahduttava puolet kylän asukkaista.
Helsingin Tuomiokirkko
Senaatintorin laidalla kohoava Helsingin Tuomiokirkko edustaa aivan erilaista tyylisuuntaa. Aiemmin Nikolainkirkkona ja Suurkirkkona tunnettu, vuonna 1852 valmistunut Helsingin hiippakunnan pääkirkko on Carl Ludvig Engelin suunnittelema, ja yksi pääkaupungin tunnetuimpia maamerkkejä. Rakennus edustaa uusklassismia, ja sen pohjakuva on tasainen kreikkalainen risti. Engelin alkuperäiset suunnitelmat muuttuivat useaan kertaan rakentamisvaiheessa, ja arkkitehdin kuoltua E. B. Lohrmannin jatkettua hänen työtään. Engelin visiona oli saavuttaa mahdollisimman pelkistetty, sulava ja yhtenäinen lopputulos, mikä valitettavasti ei näistä muutoksista johtuen aivan täysin toteutunut.